vrijdag 11 februari 2011

Op campagne in het noorden


Gisteren mocht ik - als kandidaat voor de Eerste Kamer- mee op campagne in het noorden. Met Wiebe van der Ploeg, lijsttrekker van GroenLinks in Groningen, en Gabrielle van Dinteren, lijsttrekker in Drenthe. En met de Tweede Kamerleden Jolande Sap en Ineke van Gent.
Irona Groeneveld, lijsttrekker in Frieslân schoof gedurende het programma ook nog even aan; door een blessure kon ze er jammer genoeg niet de hele dag bij zijn.

Onze campagnetour begon met een lunch in Bunne met GroenLinks wethouders uit de regio Groningen en Drenthe. Hier werd stilgestaan bij de succesvolle regionale samenwerking die hier plaatsvindt tussen provincies en gemeenten, waarbij door het maken van onderlinge afspraken over o.a. woningbouw, mobiliteit, natuur/landschap en economie veel wordt bereikt. Waarbij de zorg werd uitgesproken dat bezuinigingen vanuit de Rijksoverheid, onder andere met betrekking tot de Ecologische Hoofdstructuur, kunnen gaan zorgen voor het moeten uitstellen of afblazen van plannen. Enkele wethouders spraken ook hun zorg uit over de gevolgen van de bezuinigingen op het sociaal-economisch terrein, zoals de WSW. De regio kent relatief veel mensen die zijn aangewezen op sociale vangnet-voorzieningen, en de klappen zullen hier dus extra hard aankomen, zowel bij de inwoners als bij de gemeenten (die immers wel, maar dan zonder extra geld, verantwoordelijk zijn voor bijstand, zorg en welzijn).


De volgende stop was Roderwolde, waar we werden onthaald op een presentatie over de Onlanden. Dit natuurgebied heeft niet alleen een prachtige Toonderiaanse naam, er vindt ook een herinrichting plaats waarbij in heel korte tijd (5 jaar tussen plannen maken en realisatie) is gezorgd voor het versterken van de Ecologische Hoofdstructuur, een beter waterbeheer (waaronder waterberging), en verbeteren van de landbouwstructuur. Jolande Sap mocht het boek 'Publieke Geheim, het succes van de EHS' in ontvangst nemen van Marjolijn Tijdens van de natuur en Milieu Federatie Groningen.

En door ging het, nu naar Boerakker, waar de bevolking protesteert tegen de mogelijke CO2-opslag onder hun voeten. Waar het in Barendrecht werd afgeblazen vanwege het gebrek aan draagvlak onder de bevolking, lijkt men te denken dat deze opslqag, waarvan de risico's volstrekt onduidelijk zijn, wel bij de bevolking van Noord Nederland in de schoenen (of liever gezegd eronder) geschoven kan worden. Terechte protesten dus. Nog afgezien dat CO2-opslag niet het werkelijke probleem - CO2-uitstoot door het verbranden van fossiele brandstoffen - aanpakt, moet je er niet mee experimenteren onder de voeten van mensen. Als er al tijdelijke opslag moet komen, dan onder zee. En: stoppen met het bouwen van die kolencentrales in de Eemshaven; maak er in ieder geval gascentrales van.

De laatste stop van de tour was Leek, waar GroenLinks al jarenlang protesteert tegen plannen voor grootschalige woningbouw en een rondweg op een plek waar nu een prachtig kleinschalig houtwalle-landschap ligt. Jolande mocht de plannen door het toilet spoelen, en Ineke protesteerde enthousiast mee.


's Avonds was de campagnestart van de provincie Groningen, met korte toespraakjes van mijzelf, Jolande en Wiebe, met de film 'we feed the world', en met tijd voor gesprekjes. En dan is het erg leuk om een aantal GroenLinkse Groningers die ik vanuit het landelijk ken te spreken, maar ook een aantal jeugdbonders die ik van vroeger ken, en mensen die me aanspreken omdat ze ook oorspronkelijk uit Sneek komen en dan ook nog op dezelfde school blijken te hebben gezeten als ik. Ik voel me nog steeds erg thuis in het noorden, en kom graag terug. In de campagne, of daarna, als Eerste Kamerlid (want die vijf zetels in de Senaat gaan we halen hebben we gisteren afgesproken, en om dat te bereiken minstens vier in Groningen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Iedereen kan reageren. Je hoeft het natuurlijk niet me me eens te zijn, maar hou het wel fatsoenlijk.
Reacties die beledigend zijn (voor mij of voor anderen) zal ik verwijderen; net als gescheld en gevloek.