zondag 30 mei 2010

Waarom GroenLinks vóór de Singelgrachtgarage is

Op 9 juni stemmen de inwoners van Amsterdam West niet alleen voor de Tweede Kamer, maar ook over het besluit om een parkeergarage aan te leggen, ter hoogte van het Marnixbad. GroenLinks is een groot voorstander van dit soort buurtgarages, omdat de nieuwe parkeerplekken in de garage gebruikt worden om parkeerplekken om straat te vervangen voor bredere stoepen, meer groen en nieuwe speelplekken voor kinderen.

Verbetering openbare ruimte en leefbaarheid
De Singelgrachtgarage is een project van twee stadsdelen: Centrum en West. De garage wordt gebouwd onder de Singelgracht naast het Marnixbad, tussen de brug bij het Marnixplein en het Tweede Marnixplantsoen. De garage krijgt 800 parkeerplaatsen, waarvan 80% voor vergunninghouders. Er zijn 400 plaatsen voor Centrum en 400 voor West.

In West willen we met deze garage 400 bovengrondse parkeerplaatsen vervangen door 400 ondergrondse. Het aantal parkeerplaatsen blijft gelijk, met als resultaat minder auto’s op straat. De 4500 vierkante meter die zo vrijkomt wordt gebruikt voor bredere stoepen, meer groen en speeltoestellen. In andere buurten in West, zoals de Staatsliedenbuurt en de Zeeheldenbuurt, kun je zien hoe dat eruitziet.

De garage is dus geen doel, maar een middel om in twee buurten – de Jordaan en de Frederik Hendrikbuurt – de openbare ruimte te kunnen verbeteren, het zoekverkeer in de woonbuurten te verminderen, en de bereikbaarheid te behouden. Bovendien draagt deze garage bij aan het autoluwer maken van het centrum.

Gezichtbepalende bomen blijven
De in- en uitgang van de garage is gepland in het Frederik Hendrikplantsoen, ter hoogte van het Cartesius Lyceum. Juist door de ingang hier te plannen, kan het overgrote deel van de grote bomen blijven staan. In totaal worden 14 bomen vervangen. In het plantsoen 4 bomen, langs de Singelgracht aan Centrumzijde 4 en langs de Nassaukade 6 bomen. De dubbele rij bomen langs de gracht blijft. Hierdoor kan een ononderbroken wandelboulevard langs de waterkant van de Nassaukade worden gemaakt.

Buurtgarages passen in het toekomstbeeld van de levendige, duurzame en economisch bruisende stad waar mensen prettig leven en wonen en de auto op een verantwoorde manier gebruiken. Bovendien dragen dit soort garages bij aan het autoluwer maken van de binnenstad. Daarom roept GroenLinks iedereen op vóór te stemmen in het referendum.

Meer weten?
Kijk voor objectieve informatie over het referendum op de site van het stadsdeel:www.west.amsterdam.nl/referendum.

De website van de voor-campagne is www.singelgrachtgaragemarnix.nl.
De website van de tegen-campagne is www.vriendenvandesingelgracht.nl.

Ten slotte kun je veel achtergrondinformatie vinden op de projectsite van de garage op http://www.west.amsterdam.nl/projecten/parkeren/singelgrachtgarage. Hier staan alle onderzoekresultaten op die ten behoeve van dit project zijn gedaan in de afgelopen jaren. Bijvoorbeeld naar verkeersveiligheid, locatievarianten, bomen, kosten en luchtkwaliteit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Iedereen kan reageren. Je hoeft het natuurlijk niet me me eens te zijn, maar hou het wel fatsoenlijk.
Reacties die beledigend zijn (voor mij of voor anderen) zal ik verwijderen; net als gescheld en gevloek.