dinsdag 18 mei 2010

Waarom het terecht is dat Jack de Vries is afgetreden

Wat mij betreft is het terecht dat staatssecretaris Jack de Vries is afgetreden.
Niet omdat hij een buitenechtelijke relatie heeft; al had ie er tien, dat moet hij helemaal zelf weten.
Ook niet omdat hij zijn geloofwaardigheid als CDA-politicus die de family-waarden hoog in het vaandel heeft staan is verloren. Dat kan zo zijn, maar dat is aan hem zelf, het CDA en de kiezers; ik vind daar niet zoveel van.
Dat hij –terwijl hij kennis heeft van gevoelige defensie-informatie- chantabel zou zijn gaat natuurlijk niet meer op nu de relatie overal bekend is.
En dat hij gedwongen is tot aftreden vanwege de negatieve publiciteit (de reden die hij zelf aanvoert) is natuurlijk helemaal onzin: als iedere politicus die negatief in het nieuws komt aftreedt houden we niemand meer over.
Nee, wat mij betreft is het terecht dat hij is afgetreden omdat hij een seksuele relatie onderhield met een ondergeschikte. Natuurlijk is het niet verboden om verliefd te worden op een collega/ondergeschikte, en ook niet om daar een –gelijkwaardige- seksuele relatie mee aan te gaan. Maar het wordt anders wanneer je zowel de werkrelatie als de seksuele relatie laat voortbestaan, zeker wanneer er sprake is van een directe gezagsverhouding. In dat geval ligt mogelijk misbruik van de gezagsrelatie op de loer. De gezagsrelatie zou dan ingezet kunnen worden om de relatie te laten voortbestaan of juist niet, om bepaalde (seksuele) handelingen af te dwingen, om de relatie al dan niet geheim te houden. Niet voor niets kennen veel protocollen en gedragscodes ter preventie van seksuele intimidatie op de werkplek de regel dat een relatie op het werk zo spoedig mogelijk gemeld moet worden, en dat in zo’n geval – wanneer betrokkenen de relatie willen laten voortbestaan – de directe werkrelatie tussen beiden verbroken moet worden. Ik heb de specifieke bepaling via internet niet kunnen vinden, maar uit de krant (interview met vakbondsiemand) begreep ik dat defensie ook een dergelijke gedragscode kent. Wat ik wel tegenkwam: uit een groot onderzoek naar ongewenst gedrag binnen defensie in 2006 door de commissie Staal blijkt dat 75 tot 80 % van de werkers bij defensie het onderhouden van een seksuele relatie onder werktijd onacceptabel vindt.
Nu staatssecretaris de Vries een seksuele relatie onderhield met een ondergeschikte zonder deze te melden, en zonder maatregelen te nemen om de gezagsrelatie en seksuele relatie te scheiden (in tegendeel, zelfs extra gezamenlijke dienstreizen ging boeken) heeft hij in strijd gehandeld met wat van een goed leidinggevende mag worden verwacht. En dan gaat wel tellen dat je als bewindspersoon een voorbeeldfunctie hebt. En dus is het terecht dat hij is opgestapt. Maar blijft het jammer dat hij daar de verkeerde reden voor noemt.

1 opmerking:

  1. Kijk, eindelijk iemand die de vinger op de zere plek legt (had ook niet anders verwacht natuurlijk). Ook Pechtold repte op tv met geen woord over de ongelijke positie (gezagsverhouding) en risico's die dit met zich meebrengt. Er valt nog een wereld te winnen!

    BeantwoordenVerwijderen

Iedereen kan reageren. Je hoeft het natuurlijk niet me me eens te zijn, maar hou het wel fatsoenlijk.
Reacties die beledigend zijn (voor mij of voor anderen) zal ik verwijderen; net als gescheld en gevloek.