woensdag 21 juli 2010

GroenLinks stelt vragen over agressie tegen homo's in Amsterdam-West

Ook de GroenLinks-fractie Amsterdam-West is geschokt door het bericht dat in een straat in Amsterdam West zeker drie homostellen verbaal en fysiek zijn lastig gevallen en bedreigd. GroenLinks waardeert het dat het stadsdeelbestuur de betrokkenen direct heeft uitgenodigd voor een gesprek op het stadsdeelkantoor, en dat het stadsdeel het actieplan discriminatie dat al in de maak was nu versneld gaat invoeren. GroenLinks wil graag een goed beeld krijgen van wat er speelt rond homo-discriminatie in het stadsdeel. De fractie wil ook graag weten wat er precies in het actieplan komt te staan. Daarbij vindt GroenLinks het van belang dat (belangen)organisaties van groepen die vaak te maken krijgen met discriminatie bij het opstellen en uitvoeren van het plan worden betrokken.
Namens de fractie heb ik daarom de volgende schriftelijke vragen aan het Dagelijks Bestuur (college van het stadsdeel)gesteld:

1. Hebben het stadsdeel, de politie of instellingen voordat de zaak in de publiciteit kwam eerder signalen ontvangen van de discriminatie van homo’s en lesbiennes in deze straat? Zo ja, wat is er met deze signalen gedaan? Uit de berichtgeving blijkt dat in ieder geval een van de betrokkenen een aantal malen contact heeft gehad met de politie. Kunt u dit bevestigen? Zo ja, wat is er naar aanleiding van deze meldingen ondernomen?

2. Welke maatregelen zijn er getroffen naar aanleiding van de incidenten zoals door AT5 op 14 juli gemeld, zowel richting slachtoffers, richting plegers als richting de buurt?

3. Kunt u in zijn algemeenheid iets zeggen over de aard en omvang van agressie tegen homoseksuelen in Amsterdam-West? Waar kunnen mensen incidenten melden? Is er een toe- of afname van het aantal meldingen?

4. Klopt het dat een actieplan discriminatie reeds in de maak is, zoals het bericht in AT5 stelt? Zo ja, kunt u de raad informeren omtrent de doelen, reikwijdte en maatregelen van dit actieplan?

5. Bent u het met ons eens dat het van belang is dat (belangen)organisaties van groepen die regelmatig te maken hebben met discriminatie geraadpleegd worden over de inhoud van een actieplan discriminatie, en worden betrokken bij de uitvoering ervan? Zo nee, waarom niet? Zo ja, om welke organisaties gaat het, en welke stappen heeft u reeds gezet en gaat u nog zetten om hun betrokkenheid te waarborgen?

6. Bent u het met ons eens dat het van belang is dat ook de stadsdeelraad kaders kan stellen voor het actieplan discriminatie? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wanneer kunnen wij de bespreking van het actieplan tegemoet zien?

2 opmerkingen:

  1. Hai Margreet,

    een aantal jaren geleden bij een Theo-herdenking hebben verscheidene mensen zich bij de Spreeksteen uitgelaten over een aantal aspecten van de Amsterdamse politiek- tja, je bent een Groen Linkser, dus kan ik niet vrij-uit praten. Ik heb met verschillende homo"s gesproken die al jarenlang werden belaagd in Amsterdam, waartegen de politie nix deed. Dit omdat de daders .......... waren, tja, je bent een Groen-Linkser, dus die doelgroep kan beter onvermeld blijven.
    Laatst las ik een reportage in een kwalitietskrant. Er was een homo-emancipatieproject In Amsterdam, vnl voor ........... JONGEREN, DIE BEKEND STAAN OM HUN HOMOFOBISCH GEDRAG. Schokkend om dat relaas te leen. De t-shirts, beetje roze gekleurd en met tekst, deden ze gelijk uit; bang om voor homo versleten te worden. Op straat mocht je je verbaal en fysiek afreageren op homo's. Volgens de ..... is het homo-schap nl niet gewenst.
    In de vragen die je ad politiek hebt gevraagd, komt deze doelgroep echter niet voor, terwijl jullie weten dat deze groep ih algemeen al voor extreem veel overlast zorgt. Ook mbt homofobie scoort deze groep helaas weer erg goed. Margreet, ik zou zeggen; doe er wat aan. Drink er geen kopje thee meer of minder om, maar laat zien waar Groen-Links eigenlijk voor zou moeten staan; mensenrechten! OOk als die ten koste zouden gaan van een groep die Amsterdam zwaar id watten legt, en op allerlei manieren subsidieert.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Linda, dank voor je reactie. Ik zou het prettig vinden als je wel benoemt wat je bedoelt. Ik neem aan dat je het over Marokkanen cq moslims en de islam hebt?
    Wat mij -en GroenLinks- betreft is het wel degelijk van groot belang om bij de aanpak van homofobie en geweld tegen homo's ook expliciet aandacht te besteden aan moslim-jongeren, want je hebt gelijk, onder deze groep is de homofobie vaak groot.
    Ik wil er echter niet bij voorbaat van uitgaan dat alle agressie tegen homo's komt van Marokkaanse jongeren; ook autochtone Nederlanders maken zich er schuldig aan. Wat mij betreft richt het actieplan discriminatie zich op iedereen, met waar nodig specifieke aandacht voor specifieke groepen.

    BeantwoordenVerwijderen

Iedereen kan reageren. Je hoeft het natuurlijk niet me me eens te zijn, maar hou het wel fatsoenlijk.
Reacties die beledigend zijn (voor mij of voor anderen) zal ik verwijderen; net als gescheld en gevloek.