dinsdag 9 maart 2010

Inkomenseis en spierballenpraat

Onlangs oordeel de het Europese Hof van justitie dat de inkomenseis van 120% van het minimumloon die Nederland stelt voor gezinsvorming en -hereniging niet mag. Het minimumloon wordt geacht een inkomen te zijn waarvan een gezin kan leven; van migranten mag je niet meer vragen dan dat. Wel mag je eisen dat de inkomsten stabiel zijn.
Hirsch Ballin heeft laten weten dat hij zich bij de uitspraak van het Hof neerlegt (zie bericht NOS)
Zowel GroenLinks als de vrouwenbeweging hebben altijd kritiek gehad op de hoge inkomenseis. Het is dan ook mooi dat deze wordt afgeschaft.
Dat is wat mij betreft ook groter nieuws dan de kop die de NOS boven het berichtje plaatst, nl. dat de leeftijdgrens voor gezinshereniging naar 21 jaar gaat. Voor gezinsvorming (het halen van een nieuwe partner naar Nederland om hier een gezin te vormen) was deze grens al 21 jaar. En bij gezinshereniging gaat het om mensen die in het land van herkomst al een gezin waren, waarna er een van de partners naar Nederland is gekomen, een verblijfsvergunning heeft gekregen en daarna zij/haar vrouw of man (of kinderen) wil laten overkomen. Dat zal niet vaak om mensen van onder de 21 gaan. Dat wil overigens niet zeggen dat het terecht is dat deze grens naar 21 gaat. Het gaat hier immers om mensen die al een gezin vormden in het land van herkomst; daar al getrouwd waren meestal. Wat is de ratio om deze huwelijkspartners gescheiden te laten leven, wanneer de hier verblijvende partner een verblijfsvergunning heeft en een stabiel inkomen van minimaal 100% van het minimumloon? Zeker nu het om kleine aantallen gaat.
Spierballenpraat dus, om net te doen of er een maatregel wordt genomen die in plaats van de afgeschoten inkomenseis van 120% de migratie kan beperken. Want daar lijkt het allemaal om te doen; en niet om het respecteren van het familylife van mensen die volkomen legaal in nederland wonen en werken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Iedereen kan reageren. Je hoeft het natuurlijk niet me me eens te zijn, maar hou het wel fatsoenlijk.
Reacties die beledigend zijn (voor mij of voor anderen) zal ik verwijderen; net als gescheld en gevloek.