woensdag 14 oktober 2009

Zin in seksuele vrijheid

Tijdens het bezoek van FemNet (het Feministisch Netwerk van GroenLinks) aan de Tweede Kamer overhandigde FemNet-bestuurslid Hanneke Felten gisteren het visiestuk 'Zin in seksuele vrijheid' aan de GroenLinks Tweede Kamerleden Femke Halsema en Tofik Dibi. Het visiestuk is opgesteld door FemNet, RozeLinks en DWARS, en bevat voorstellen voor een GroenLinks visie en speerpunten op het gebied van seksualiteit.
Zie hier het persbericht en een link naar het document.

De medewerker van Tofik werd meteen geïnspireerd, met als gevolg dat nog dezelfde middag (terwijl de FemNet delegatie inmiddels op de publieke tribune was aangeland om het vragenuurtje te aanschouwen) schriftelijke vragen over seksualiteit en de kerndoelen in het onderwijs, een van de speerpunten in het visiestuk, de deur uit gingen.

Het persbericht daarover:
Dibi: geen taboes bij herziening kerndoelen onderwijs

13 oktober 2009

GroenLinks Kamerlid Tofik Dibi wil dat het kabinet met open vizier praat over de herziening van de kerndoelen van het onderwijs. Seksualiteit moet een vanzelfsprekend onderdeel gaan uitmaken van de lessen op scholen. Dibi: Het kan niet dat minister Plasterk aan de ene kant in gesprek is met het veld over de aanpassing, en tegelijkertijd via de media laat weten dat hij nu al weet dat seksuele diversiteit er geen onderdeel van mag uitmaken.

GroenLinks pleit al lang voor modernisering van de kerndoelen. De huidige kerndoelen zijn te vrijblijvend. Veel scholen besteden onvoldoende aandacht aan seksuele vorming. Soms mag het niet van de school. Soms vermijden leraren er over te beginnen uit angst voor de reactie van ouders. Dibi: Jongeren hebben recht op een goede en brede seksuele vorming op school. Les over verschillende vormen en smaken van seksualiteit hoort daarbij.

Tofik Dibi

Vragen van het lid Dibi (GroenLinks) aan de minister en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de herziening van de kerndoelen (ingediend op 13 oktober 2009)

1. Herinnert u zich het interview met Metro (8 oktober 2009) waarin u zegt dat het geen zin heeft om scholen te verplichten aandacht te besteden aan seksuele diversiteit?

2. Bent u met mij van mening dat u met deze uitspraak vooruit loopt op de toezegging aan de Kamer dat de kerndoelen worden herzien gericht op seksualiteit, seksuele omgangsvormen en respect voor seksuele gerichtheid? Zo nee, waarom niet?

3. Bent u met mij van mening dat het geen pas geeft om, terwijl het overleg met het veld nog gaande is, al vooruit te lopen op de uitkomsten?

4. Wanneer kan de Kamer de brief over de herziening van de kerndoelen tegemoet zien?


Dat is nog eens snel resultaat!
Christel en Tofik bedankt!

En het bezoek omvatte nog meer! Naast het aanbieden van het visiestuk over seksualiteit tijdens de fractievergadering en het bekijken van het vragenuurtje hadden we nog twee leuke en nuttige gesprekken met achtereenvolgens Ineke van Gent en Naima Azough. Daarbij passeerden onder meer de revue het langdurig zorgvelof, mantelzorg in het algemeen, quota, het succesierecht, het ouderschap in lesbische relaties, de neef-nicht-huwelijken, de nieuwe vreemdelingenrecht en (jongens)prostitutie (en dan ben ik vast nog wat vergeten). Op enkele punten zijn ook vevolgafspraken gemaakt: voor gerichte inbreng vanuit FemNet wanneer er een wetsontwerp ligt en voor mogelijke themabijeenkomsten.

Al met al een zeer geslaagde dag, waarvoor des te meer dank aan Christel, die dat allemaal voor ons heeft geregeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Iedereen kan reageren. Je hoeft het natuurlijk niet me me eens te zijn, maar hou het wel fatsoenlijk.
Reacties die beledigend zijn (voor mij of voor anderen) zal ik verwijderen; net als gescheld en gevloek.