Ik had niet anders verwacht dan dat B&W zou voorstellen het aantal stadsdelen in Amsterdam terug te brengen naar 7. Dat betekent dat Westerpark met drie andere stadsdelen moet gaan fuseren tot het nieuwe stadsdeel West. Dat wordt een groot stadsdeel. Naar mijn mening iets te groot.
Maar interessanter is het om te kijken naar de bevoegdheden. Want de ratio van vermindering van het aantal stadsdelen is voor mij dat je sterkere stadsdelen krijgt, die beter geoutilleerd zijn om maatwerk te leveren aan de bewoners. En de eerste voortekenen waren niet gunstig; in het voorlopig standpunt van B&W ging het nog vooral om taakrijke stadsdelen. En taakrijk is wel wat anders dan beleidsrijk of rijk aan bevoegdheden. Ik zag de bui al hangen van de stadsdelen als louter uitvoeringsorganisaties.
Maar ik moet zeggen dat het voorstel zoals dat er vandaag ligt hoopvol stemt:
Stadsdelen zullen meer taken en bevoegdheden krijgen die hen in staat stellen de dienstverlening en voorzieningen op het gebied van zorg, welzijn en participatie op een samenhangende wijze te organiseren voor de burger:
Bij de WMO wordt de taakverdeling tussen stad en stadsdelen niet meer bepaald op grond van de vraag of het om zorg of welzijn gaat. Het is de zwaarte van het hulpaanbod dat bepaalt of iemand gebruik maakt van de preventieve en basisvoorzieningen in het stadsdeel of de zwaardere, gespecialiseerde voorzieningen met een stedelijk verzorgingsgebied (centrale stad). Op basis van deze visie zijn afspraken gemaakt over overheveling van de twee lichtste vormen van Hulp bij Huishouden naar stadsdelen. De ambitie is dat hiermee de kwaliteit en de integraliteit van de dienstverlening aan burgers verbetert.
De taken voor jeugdgezondheidszorg (waaronder Ouder Kind Centra) worden geheel overgeheveld naar de stadsdelen.
Bij inburgering & re-integratie worden stadsdelen verantwoordelijk voor de benadering van burgers die geen wettelijke plicht hebben om te participeren (inburgering en reintegratie). De stadsdelen kennen hun inwoners en zijn in staat om aan te sluiten bij de wensen en behoeften
De komende maanden wordt dit uitgewerkt in formele besluitvorming. Uitgangspunt blijft dat
overdracht van taken en bevoegdheden gepaard gaat met de overdracht van de bijbehorende
financiële en personele middelen.
(Nota Amsterdams bestuur 2010, p.2)
Die uitwerking moet er natuurlijk nog wel komen, net als de aangekondigde strategische visie.
Maar tot zover ben ik niet ontevreden.
Nu nog een goede regeling om goede burgerparticipatie in die grote stadsdelen te waarborgen, en misschien dat de gemeenteraad er nog een stadsdeeltje bij kan plussen, zodat we op drie in west (binnen plus buiten de ring) uitkomen........
Zie hier het persbericht van de gemeente met een link naar de nota
woensdag 15 april 2009
7 stadsdelen met meer bevoegdheden?
Labels:
Amsterdam,
inburgering,
participatie,
stadsdelen,
Westerpark,
WMO
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Iedereen kan reageren. Je hoeft het natuurlijk niet me me eens te zijn, maar hou het wel fatsoenlijk.
Reacties die beledigend zijn (voor mij of voor anderen) zal ik verwijderen; net als gescheld en gevloek.