zondag 29 maart 2009

Met FemNet naar de Europese Groenen


Samen met Petra ben ik vrijdag en zaterdag vanuit FemNet naar het congres van de Europese Groenen in Brussel geweest. We gingen vooral om te kijken. Hoe dat nu gaat bij de EGP. Of de thema's emancipatie en diversiteit, en verwante thema's als mensenrechten, migratie en dergelijke nog een beetje aan bod komen, of dat het in deze tijden van economische en klimaatcrisis, en met de verkiezingen in het vooruitzicht, alleen nog maar om groen, en het investeren in groene banen gaat (heel belangrijk, daar niet van, maar als FemNet proberen we nu juist altijd de aandacht voor die andere onderwerpen een beetje op de agenda te houden en te krijgen). Wie de genderworkinggroup vormen, wat deze doet, en of deze groep wat in de melk te brokkelen heeft binnen de EGP. Of er in andere landen leuke initiatieven zijn waarvan we wat kunnen leren.
We hadden niet echt een eigen agenda; geen punten die we voor elkaar wilden boksen tijdens het congres. We mochten zelfs niet eens stemmen; het beperkte aantal GroenLinks stemmen was al aan anderen vergeven. Ook wel eens leuk moet ik zeggen: als consument naar zo'n gebeuren, in plaats van als lobbyist.

We hebben ons prima vermaakt. Het congres was in het gebouw van het Europese parlement, waar we na een paar keer verdwalen uiteindelijk onze weg konden vinden. Op vrijdag hebben we deelgenomen aan bijeenkomsten van de genderworkinggroup (Margreet) en een workshop over human rights (Petra). En daar natuurlijk toch onze monden open gedaan.
Vrijdagavond en zaterdag overdag waren en plenaire sessies. Met veel peptalk en toespraken (niet allemaal even inspirerend), video's (ook variërend van klungelig maar aandoenlijk tot professioneel gemaakte campagnespots); verbazingwekkend weinig amendementen op het 'Manifesto'(soort gemeenschappelijk verkiezingsprogramma) en nog minder mensen die hierover wilden spreken (terwijl je niet eens spreekbonnen nodig had), stemmen met het omhoog houden van stemkaarten, en met handmatig tellen daarvan die ene keer dat het niet meteen duidelijk was.
Foto van de hele Nederlandse delegatie (zoekplaatje)

Zaterdag na de (erg late) lunch vonden we het mooi geweest. De middagworkshops gingen heel erg over 'groen', zonder duidelijke link naar 'sociaal'; op zondag was het congres afgelopen, en zou de 'council' doorgaan, een soort partijraad die onder meer naar organisatorische zaken kijkt, maar ook naar de uitwerking van inhoudelijke punten. De kerndelegatie vanuit GroenLinks ging daar vanzelfsprekend aan deelnemen, wij (deze keer) niet.

Terugkijkend kan ik zeggen dat het een leuk congres was. Bij de Europese Groenen staat Groen duidelijk op 1, maar dat betekent niet dat de meer 'sociale' onderwerpen niet aan bod kunnen komen. Zeker mensenrechten (binnen en buiten Europa) worden vaak genoemd. Ik heb wel het idee dat thema's als emancipatie en diversiteit niet vanzelf op de agenda komen; er moeten wel mensen zijn die ze er op zetten. Maar ik heb ook het idee dat wanneer je dat wilt, de mogelijkheden om zaken te agenderen en te bespreken er zeker zijn.
Wat de gender working group nu precies doet, en hoe succesvol deze groep binnen de EGP is, beelf nog wat onduidelijk. De bijeenkomst op dit congres was niet bijzonder goed voorbereid (niemand had stukken) en leidde daarom niet tot concrete resultaten. De bijeenkomst was wel druk bezocht; wat wel aangeeft dat er wel animo is om iets te doen. Hopelijk is het met het bezoeken van de bijeenkomst en het tekenen van de deelnemerslijst nu gelukt om op de mailinglijst te komen, zodat we als FemNet wat beter op de hoogte blijven van de activiteiten van en de discussies binnen de Genderworkinggroup.
Overigens bleek tijdens het congres dat er ook nog een gender observatory bestaat; een club die alle gender-activiteiten van het EP volgt. Het hoe en wat hiervan is me niet helemaal duidelijk geworden. Wel dat ze in mei een interessant seminar organiseren in Barcelona.
En op de conferentie van Local Politcians in the EGP half april in Stutgart is er een workshop over women and local politics.

Als we willen kunnen we ons als FemNet helemaal in de Europese politiek storten. Of we dat willen, hoeveel energie we er dan in willen steken en wat we er dan uit hopen te halen, moeten we op een van de volgende FemNetbijeenkomsten bespreken.



Zie hier een vanuit GroenLinks gemaakt videoverslag van het congres:

vrijdag 20 maart 2009

GroenLinks en de stadsdelen

Het was een drukbezochte ledenvergadering, gisteren in het Polanentheater. Zo'n honderd Amsterdamse GroenLinks leden waren er bij elkaar om de kandidatencommissie en de programmacommissie voor de volgende raadsverkiezing te installeren, maar vooral om te discussiëren over het nieuwe bestuurlijk stelsel in Amsterdam; zeg maar de vermindering van het aantal stadsdelen. Het was duidelijk te merken dat het niet de eerste discussie over het onderwerp was. De verschillen van inzicht zijn er nog, en zullen er ook wel blijven (met aan de ene kant degenen die alles zo kleinschalig mogelijk willen regelen, en de stadsdelen zo klein mogelijk willen houden, en aan de andere kant degenen die vooral grootsteeds denken en zoveel mogelijk willen uniformeren binnen Amsterdam). Maar er tekende zich toch een heel duidelijke consensus af. Enkele punten waarover vaak grote (en soms wat minder grote) overeenstemming bestond:
- Het rapport van de commissie Mertens is een slecht rapport: zonder probleem-analyse, en met nauwelijks onderbouwing van de keuzes die worden gemaakt.
- Het rapport Mertens en het daarop gebaseerde collegebesluit vormen wel een politieke realiteit, waarop we als GroenLinks moeten reageren (met de reactie "het is een slecht rapport"; "het proces had anders gemoeten" kom je nergens) .
- Het versterken van de bevoegdheden van de stadsdelen, met name op het sociale domein, is een van de redenen waarom schaalvergroting van stadsdelen wenselijk kan zijn. De vraag of (grotere) stadsdelen voldoende bevoegdheden en beleidsvrijheid hebben moet een hoofdrol spelen in de uiteindelijke afweging van GroenLinks.
- Ook de vraag of een nieuw stelsel verbetering brengt ten aanzien van de democratische controle op de samenwerkingsvormen binnen Amsterdam (tussen Centrale stad en stadsdelen; tussen stadsdelen onderling; in relatie tot de stedelijke diensten) moet een belangrijke rol spelen in de afweging.
- De voordelen van de kleinschaligheid van de huidige stadsdelen met betrekking tot dienstverlening, toegankelijkheid van het bestuur en participatie van bewoners in de besluitvorming moet gewaarborgd worden.

Een mede door mij ondertekende motie om dit laatste (waarborgen van kleinschalige participatie van burgers in de besluitvorming) te borgen door middel van een "kaderstellende participatieverordening" voor heel Amsterdam haalde het niet. Zelfs niet nadat we verordening hadden vervangen door richtlijnen. Men vond het te centralistisch om dit vanuit de centrale stad voor te schrijven. Een nobele overweging, maar waarom zou voor het recht van burgers om te kunnen participeren in de besluitvorming niet hetzelfde gelden als voor andere rechten: de centrale stad stelt de minimumnormen vast; de stadsdelen vullen dit in en bouwen het uit (met beleidsvrijheid)?
En misschien moet het niet met een participatieverordening of participatierichtlijnen, maar ik blijf vinden dat we er als GroenLinks voor moeten zorgen dat de kleinschalige participatie ook met kleinere stadsdelen geborgd is. En borgen doe je niet door alleen maar te zeggen dat het heel belangrijk is.
Maar ik heb gelukkig niet het idee dat er op dit punt fundamentele verschillen van inzicht bestaan. Het was het laatste amendement, het was laat, iedereen wilde naar de bar, en niemand had zin om nu eens een uitgebreide boom op te zetten over hoe je dat dan wel doet, het borgen van participatie.
Iets voor een later moment dus.

Uiteindelijk hebben we met z'n allen een mooi afwegingskader voor de gemeenteraadsfractie vastgesteld.
En met de complimenten voor de voorzitter Rosalie Smit, die het toch maar voor elkaar kreeg om zonder microfoon een zaal met 100 GroenLinksers in bedwang te houden, en ook nog binnen een redelijke tijd een besluit te bewerkstelligen.

woensdag 18 maart 2009

Het werd tijd.....

..... dat ik mijn blog eens ergens anders zou gaan plaatsen dan op hyves. En nadat ik voor het Netwerk VN-vrouwenverdrag pas geleden had geoefend met het maken van een blog via bloglines (zie de blog cedawschaduwrapportageproces) , is het er nu dan ook voor mijn eigen weblog van gekomen.
Aan de inhoud van mijn blogs zal weinig veranderen, netzomin als aan de de zeer onregelmatige verschijning ervan. Maar nu dus wel met een blogarchief, en hopelijk wat meer mogelijkheden voor gadgets.
Ik hoop nog deze week mijn eerste inhoudelijke blog op deze site te plaatsen. Misschien wel naar aanleiding van de GroenLinks ledenvergadering morgenavond. Of over de projecten waarmee ik voor mijn werk bezig ben (eergerelateerd geweld; de geschiedenis van de vrouw en recht beweging; secundaire victimisatie). Maar misschien ook wel naar aanleiding van een krantenbericht waar ik me druk over maak. We zullen zien.
Mijn oude blogs zijn nog te lezen op mijn hyves; met als laatste bijdrage twee stellingen over mannenemancipatie.